Закон за преструктуриране на кооперациите не се готви. Това съобщи председателят на Парламентарната комисия по земеделието и храните Десислава Танева на среща с представители на ръководствата на земеделски кооперации от област Добрич. По време на срещата бяха дискутирани основните им проблеми.
Участниците в срещата съобщиха, че от Националния съюз на земеделските кооперации в България се разпространява законопроект, който предвижда тяхното преструктуриране и изразиха несъгласие с него. Танева отрече да се води такъв дебат. По думите й, неправителствена организация не може да инициира законови промени. Въпреки всичко, кооперациите се нуждаят от нов закон, защото не е променян от 2007 г., заявиха присъстващи. Коментирана беше Програмата за развитие на селските райони. Кооператорите се оплакаха и от занижения контрол върху дърводобива. Фирмите нанасят щети на посевите и разрушават пътищата около полезащитнвите пояси.
Десислава Танева посъветва представителите на земеделски кооперации, ако имат консенсус по определена тема, да се включат в общия дебат на новата поправка на Закона за поземлените отношения. Той трябваше да бъде внесен в Народното събрание до края на февруари, но е отхвърлен от всички големи асоциации, поясни Танева. Сега е върнат на земеделското министерство за преработка.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*