Половината от пробите за грип, които Регионалната здравна инспекция в Добрич е изпратила за анализ са положителни. Инфекцията се развива скоротечно, особено при най-малките пациенти, съобщи директорът на РЗИ д-р Светла Ангелова. Най-честите усложнения са пневмонии, не са потвърдени съмненията за инфлуенца в няколко смъртни случая.
Ситуацията с грипната епидемия във всяка община от добричка област е различна. Най-много са заболелите в град Добрич, където са обхванати всички възрастови групи. Изолиран е пандемичният за страната вирус, наречен „свински грип” при последните проби. Оказва се, че често недоизлекуваните пациенти боледуват отново и тогава се появяват усложнения. Лекарите препоръчват да се избягват близките контакти или да се ползват маски. Необходима е и антивирусна терапия. Ако все пак профилактиката не ви е подействала, трябва по най-бързия начин да се обърнете към личния си лекар и да не боледувате „геройски” на работното си място.
Грипните вируси тази година се разпространяват изключително бързо, което влияе върху субективното мнение на хората, че специалистите са закъснели с обявяването на грипна епидемия, коментира д-р Ангелова. Тя поясни, че процесите се следят постоянно, но мерките се вземат на седмична база по специална методика.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*