Собствениците на отчуждени имоти в центъра на Добрич заявиха, че ще съдят общината, след като на извънредна сесия днес съветниците за втори път отказаха администрацията да тегли заем за довършване на блок „Добрич”. От 1985 година насам вече трето поколение чака да се приюти в собствения си дом.
Според последната пазарна оценка за довършване на сградата са необходими около 4 млн. лв. Общината разполага със собствени имоти в нея, но средствата от продажбата им не са достатъчни, затова администрацията настоява за теглене на дългосрочен кредит от 2,5 млн. лв. Това предизвика двучасов дебат в залата, в който представители на 30-те отчуждени семейства напомниха, че хората, а не парите би следвало да са приоритет за ОбС. Основната претенция на част от съветниците беше, че Общината може да задели собствен ресурс за довършване на блок „Добрич” от излишък и преходен остатък, затова 14 души гласуваха с „въздържал” се, което осуети тегленето на кредит.
10 милиона лева може да плати община Добрич, ако отчуждените собственици я осъдят за обезщетения. Те подчертаха, че ще потърсят правата си и в Страсбург.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*