Нова социална услуга ще предлага община Добрич. Създава се „наблюдавано жилище” за младежи без родители, които навършват пълнолетие. Освен това, се разширява дейността на Дневния център за деца с увреждания. Проектът надхвърля 218 хиляди лева и се реализира по Оперативна програма „Региони в растеж”.
Т.нар. наблюдавано жилище се създава в общински апартамент с капацитет за шестима младежи без увреждания, на възраст от 18 до 21 години, които трябва да напуснат специализирана институция или социална услуга от резидентен тип. Идеята е да се осигури битовата издръжка на пълнолетните младежи, докато си намерят работа и се интегрират в обществото.
Дневният център за деца с увреждания ще разшири дейността си с услуги, които сега се предлагат в Центъра за социална рехабилитация и интеграция. Триетажната сграда, в която се намира ще бъде снабдена с външен асансьор, ще се обособи и оборудва зала за Монтесори терапия – подход, с който се работи и в момента. Предвидена е и стая за почивка и ароматерапия на децата, които лесно се превъзбуждат.
Проектът трябва да приключи в началото на февруари, 2020 година. С реализирането му, социалните услуги в общината стават 18.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*