След дебати, продължили повече от час, Общинският съвет на Добрич не гласува поемането на дългосрочен дълг за довършване на строящия се от над 35 години жилищен блок „Добрич”. То беше внесено на сесия от кмета Йордан Йорданов, след публично обсъждане на което присъстваха само двама съветници.
Припомняме, че искането е да се изтегли кредит до 2,5 млн. лв., които заедно с общинската собственост в блока ще бъдат предоставени на строителна фирма за довършването му. Голяма част от съветниците се възпротивиха защото така общинският дълг ще стане около 10 милиона лева и с погасяването му ще се натовари новата местна власт след изборите догодина. Финансовият зам.-кмет заяви, че не се знае дали и какви средства ще могат да се заделят от бюджета ежегодно. Сред аргументите на опозицията беше липсата на изчерпателна и актуална информация за количествено-стойностната сметка и пазарната оценка на общинското имущество. Зам.-кметът арх. Боян Коларов каза, че предложената КСС е на база официални документи – съществуващ проект и вече извършени дейности. По думите на кмета Йордан Йорданов вариантът изграждането да блока да става с бюджетни средства е неработещ, тъй като през годините приоритетите на Общинските съвети са се променяли и строежът е в застой. Проблемът е, че в този процес многократно е имало отправяне на намерения от собствениците за завеждане на дела, каза градоначалникът.
По предложение на председателя на бюджетната комисия Атанас Атанасов, решението за дълга ще се разглежда на извънредна сесия, на 15-ти януари.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*