„Център по минералогия и спелеология“ беше открит в Народно читалище „Йордан Йовков“ в Добрич. Той ще разполага с постоянна експозиция от редки камъни и образувания, която може да се посещава от всички желаещи. Към него ще функционира и клуб по интереси за деца и ученици.
Експозицията включва около 200 петрографски образци, като почти половината от тях са дарение от Националния музей „Земята и хората“. Тя е насочена основно към учениците. В дарението на музея могат да се видят различни класове минерали и руди от територията на страната, малка колекция от основните типове генетични образци и 7 големи екземпляра.
Останалите експонати са дарение от Димитър Димитров – ръководител на детски клуб по спелеология и уредник на Центъра. Сред най-редките минерали са благородният опал, открит за първи път в България преди 6 години от Димитър Димитров, между Балчик и Каварна и нефрит, намерен в покрайнините на Добрич. Природните образувания разпалват въображението на децата.
Експозицията ще бъде обогатявана с нови образци, а Димитър Димитров подготвя и уникално книжно издание за вкаменелостите и минералите на Добруджа.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*