Внимавайте при сделки за продажба на автомобили в чужбина, съветват юристи. Често купувачите са недобросъвестни и най-малкото, което може да ви се случи е да плащате данък за кола, която отдавна не е ваша собственост. Такъв е случаят с Редван Мустафа от Каварна.
Каварненецът Редван Мустафа работи в Полша от години. Преди няколко месеца му се налага да продаде личната си кола, която е с добричка регистрация и сключва сделка с шофьор на ТИР, който по думите му има двойно гражданство – украинско и полско. Докато е в отпуск в родния край, решава да отпише автомобила от регистъра на КАТ. От пътната полиция му искат доказателство, че колата е регистрирана в чужбина, защото до този момент не са получили служебно уведомление. Такива изпращат всички държави – членки на ЕС, чрез Главна дирекция на полицията, но не и тези извън общността. Купувачът обаче е преустановил контакт с Мустафа. Не са единични случаите, в които коли с българска регистрация се купуват в чужбина умишлено.
Юристите съветват българските граждани да не се подвеждат по нашето законодателство, което не важи за чужбина. Последните промени от м.г. са, за да защитят продавачите на автомобили в границите на страната. У нас е достатъчно да изповядаш сделка пред нотариус, който е длъжен по служебен ред да впише промените в регистъра на КАТ. Затова собствениците трябва да пазят документите си, когато продажбата е извън страната.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*