Медиацията трудно се приема от гражданите, съобщиха юристи от Добрич, които практикуват извънсъдебни споразумения. По този повод днес в Районния съд се проведе Ден на медиацията.
Целта на събитието е да се популяризира този способ за доброволно, бързо и евтино разрешаване на възникнали спорове. Едно съдебно дело при най-благоприятни обстоятелства се разглежда в рамките на няколко месеца, съобщи съдия Албена Колева. Затова съдиите приканват гражданите да потърсят възможност за извънсъдебно споразумение на възникналите между тях спорове. Медиацията обаче все още е непопулярна.
Трима медиатори бяха готови да отговарят на граждани, които проявяват интерес към възможностите за извънсъдебно разрешаване на конфликти. Такива обаче нямаше. Единствените посетители в Деня на медиацията бяха учениците от образователната програма на съда, които получиха първи урок за начина, по който се осъществява медиационната процедура.
Практиката на медиацията в България все още е твърде ограничена и към момента се използва основно за семейни и търговски спорове. Едно от безспорните й преимущества обаче е, че резултатът е предвидим, защото е въпрос на договаряне между двете страни.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*