Световният ден на недоносените деца се отбелязва в Добрич за пета поредна година, по инициатива на Неонатологичното отделение в Многопрофилната болница, с подкрепата на общината. В отделението работят 8 лекари и е осигурена денонощна грижа и модерна апаратура за малките пациенти, въпреки, че и тук има недостиг на кадри.
От началото на годината в сектора са родени 85 недоносени бебета спрямо 101 за същия период миналата година. От отделението отчитат нисък процент на смъртност, като тенденцията се запазва в последните години. Днес в кувьози са 7 новородени. По повод Световния ден, тук се срещат родители с преминали през отделението малчугани и настоящи пациенти. Петя Петрова става майка на близначките Валерия и Габриела в 8-я месец от утробното им развитие. Радина и Теодор вече са на година и половина. Тяхната поява също е била изненадваща за майка им Ивелина. Най-малкият настоящ пациент в отделението е роден с тегло килограм и 150 грама, но вече е стабилизиран и наддава. И как другояче, след като носи имената на велики владетели и победители: Аспарух Калоянов Крумов.
Една от причините за преждевременно раждане е възрастта на майката, особено след 35 години, затова лекарите съветват жените да не поставят кариерата на първо място, а децата.
И тази вечер Дом-паметник „Йордан Йовков” ще бъде осветен в лилаво – цветът на недоносените бебета.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*