Кметът на община Шабла Мариян Жечев е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Добрич, заради стадиона в морския град. Делото за престъпление със средства от фондовете на Европейския съюз е насрочено за разглеждане на 6 декември в Добричкия окръжен съд. Според обвинението, причинените имуществени вреди се изчисляват на 268 хиляди лева, които не са възстановени.
На 13 ноември 2015 г. в качеството си на кмет, представляващ община Шабла, Жечев представил неверни сведения за изпълнени строително-монтажни работи по Програмата за развитие на селските райони пред Регионалната разплащателна агенция. В заявка за окончателно плащане подсъдимият представил като изпълнени дейности, които не били извършени от избраната измежду 6 фирми като изпълнител гражданското дружество ДЗЗД „Шабла спорт 2015“. Целта била да се получат 525 хил. лева. Към 21 декември 2015 г. вече са били отпуснати 268 хиляди от заявените средства.
Неизпълнените строително-монтажни работи са описани в 86 позиции в обвинителния акт. Те са били установени и при проверка на експерт. Припомняме, че окръжният съобщи, че сам е проверил на място случая, заедно с икономическа полиция. По проекта е трябвало да бъдат изградени стадион, помощно игрище, игрище за волейбол, баскетбол и тенис, водна площ за гребни спортове, паркинг, ограда, вертикална планировка, обслужваща сграда с трибуни, СОТ и пожароизвестителна система. Някои от вече платените дейности и към момента не са изградени. Същевременно строителни работници, наети като подизпълнители от гражданското дружество, на 2 пъти блокираха пътя за Румъния през март и през април 2016 г., заради неразплатени суми за извършена работа.
Кметът на Шабла Мариян Жечев отказа коментар по обвиненията и заяви, че ще говори в съдебната зала. По делото срещу него са назначени 2 експертизи, разпитани са десетки свидетели.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*