Художествената галерия в Балчик е домакин на изложба с творби на младежи от Училището по стъкларство, живопис и промишлен дизайн в град Валашске Мезиржичи, Чехия. Тя се осъществява по проект „Културата свързва” на програма „Еразъм +”, в който основен партньор от българска страна е Двореца в Балчик.
В проекта участват 21 ученици от трите специалности, които предлага чешкото училище: стъкларство, живопис и промишлен дизайн. Задачата на младите живописци е била да направят изложба с рисунки, вдъхновени от архитектурно-парковия комплекс. Стъкларите пък, са работили над рекламни предмети, предназначени специално за Двореца. Учениците с профил „промишлен дизайн” са подготвяли тематични проекти за елементи от градската среда, характерни за морския град, под ръководството на главния архитект на Балчик Анна Демирева. „Най много ме впечатли морето, което ние нямаме в Чехия. Морето всеки ден е с различен цвят и това най-много ме вдъхнови.“, казва Катржина Павликова. Тя споделя, че би искала отново да посети Балчик и да посвети следващите си творби на архитектурата и на цветните градини в Двореца.
Доминик Коцман, участник в проекта, специалност „стъкларство”: „В изложбата представям две чаши. Като цяло вдъхновението ми е почерпено от архитектурата и розариума в Двореца.“
Наталия Хехелска, участник в проекта, специалност „живопис”: „Всичко беше приказно! Най-много ми хареса природата, цялата обстановка в Двореца и особено ме впечатлиха големите антични съдове.“
Това е четвъртият съвместен проект между Двореца и училището във Валашске Мезиржичи, чието партньорство датира от 2014 година. В следващия ще бъде включен и румънски партньор, съобщиха ръководителите на проекта.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*