Четири случая на Африканска чума по диви свине са констатирани край каварненското село Българево. Прасетата са отстреляни по време на лов в съоръжение от затворен тип, с площ 101 хектара. Авджиите ловували в изминалите събота и неделя и пробите, които са изпратени в специализирана лаборатория, вече са с окончателен положителен резултат.
На заседание на Областния координационен щаб са набелязани мерки за недопускане на разпространението на болестта на територията на Добрички и съседните региони, съобщи зам.-областният управител Красимир Николов. Освен тях, тази събота и неделя, ще бъдат унищожени и всички хищници в оградената територия. В малките стопанства продължават ежеседмичните клинични прегледи за чума по свинете под наблюдението на ветеринарни специалисти. В най-засегнатите общини Шабла и Каварна са регистрирани около 600 домашни прасета. По думите на Николов хората проявяват разбиране. Четирите болни от АЧС диви прасета вече са загробени в специално подготвена яма. Ловците споделили, че поведението им било необичайно, а едното животно имало и видими признаци на заболяване.
Със заповед на Българската агенция по храните са обособени три зони за сигурност – „инфектирана” в радиус от 20 км. от огнището на зараза, в която попадат 14 населени места, още 20-километрова „буферна” с 23 села, а в третата т. нар. „надзорна” зона попадат всички населени места в Добричка област.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*