Административен съд – Добрич проведе „Ден на отворените врати“ под наслов „Открито за съдебната власт“. Целта на инициативата,която се провежда за поредна година е да се даде възможност гражданите да повишат правната си култура и да се запознаят отблизо с работата на органите на съдебната власт.
През 2017 година в Административен съд – Добрич са образувани 713 дела и са разгледани 851. Разликата идва от заведените в края на предходната година около 80 дела, които са останали за разглеждане в началото на следващата. Рекорден брой дела са заведени срещу наредби и правилници на общинските съвети в областта и срещу заповеди на кметове. Обикновено се протестират налични в наредбите разпоредби на законите, свързани напр. с обществения ред и детските градини.
С изменението в Административно-процесуалния кодекс от септември т.г., в добричкия административен съд вече са 9 данъчни дела. Три от тях са срещу ревизионни актове, а останалите – срещу наложени обезпечителни мерки.
Интересно дело е постъпило по частна жалба на гражданин срещу наредбата на община Добрич за местни такси, която определя цена от 2 лв. за читателска карта в библиотека „Дора Габе”.
Решението по него тепърва предстои.
В рамките на открития ден, бяха наградени участниците в конкурса за изработка на календар за създаването на административното правосъдие в България. Беше даден и старт на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие”.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*