Екипът на Регионален исторически музей – Добрич издаде уникална по рода си книга за Йордан Йовков, по повод 80 години от кончината на големия писател. „Българската памет за Йордан Йовков” представлява справочник, който включва информация и снимков материал за всички обекти, свързани по някакъв начин с името на големия разказвач. В него са включени още литературни маршрути, фестивали, отличия, символи и дори сортове семена, свързани с творчеството му.
Материалът за книгата е подготвян в продължение на години, съобщи едната от съставителките на справочника д.л.н. Кремена Митева. Йорданка Славова, другият автор на книгата съобщи, че в страната е имало 12 училища, носещи името на Йовков, от които за съжаление са останали едва пет. Сега обаче съществуват и 2 неделни български училища в чужбина – в Букурещ и в Мадрид. Паметниците пък са запазени, дори се увеличават.
Сред интересните факти изнесени в книгата е и името на морски нос на остров Гринуич в Антарктика, който се казва „Йовков” (Yovkov Point).

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*