Локална координационна мрежа за противодействие на разпространението и употребата на наркотици сред младежите се създава в Добрич. Целта е информацията за все по-агресивно развиващия се пазар на дрога да се канализира и да се използва правилно, защото изоставаме в нашата превенция, заяви на брифинг зам.-кметът на Община Добрич д-р Емилия Баева.
За миналата година има над 300 вида нови наркотици, които за съжаление са много агресивни и пагубни, коментира инспектор Петьо Петков от отдел “Наркотици“ при Столичната дирекция на вътрешните работи /СДВР/. В рамките на 2 дни той ще сподели положителния практически опит, който е натрупал през последните 6 години в борбата срещу разпространението на дрога. Мрежата, която се създава ще акумулира актуална информация съвместно с Националния център по наркотични вещества, който обединява областните 28 структури и Европейския мониторинг център. Инспектор Петков допълни, че т.нар. „ренесансови” дроги като хероина вече изчезват от нашия пазар, но новите се приготвят в „зоната на хаоса” – най-често у нас и то от хора, които нямат химични познания. Тази синтетика не може да бъде уловена нито от тестове, нито от обучени кучета. За съжаление родителите не отделят внимание на този проблем и вакуумът в отношенията им с децата трябва да го попълнят преподавателите и психолозите в училище, които имат най-преки наблюдения и могат да говорят свободно с тях, смята инспекторът. Още повече, че по думите му, дилърите на са отвън, те са вътре в училище, но криво разбраната „партизанщина” между децата ги пази.
В следващите дни, Петков ще се срещне с директори, педагози и психолози, с които ще говорят по темите за опасностите от употреба на дрога и тенденциите при разпространението на психоактивни вещества.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*