Варненският и Великопреславски митрополит Йоан благослови изграждането на православен храм в най-младия квартал на Добрич – „Добротица”. Регистрирано е служебно църковно настоятелство, което започна кампания за набиране на средства за градежа.
Очакванията на настоятелството са в събирането на средства за новата църква да се включат и представители на местния бизнес и градежът да бъде завършен до 2 години. Разкрита е дарителска сметка, ще бъдат разположени и касички на различни обществени места в града. Предвидено е храмът да се разполага на площ от 258 кв. м. върху общински терен. Височината на сградата ще бъде 16 метра.
Настоятелството вече е избрало и име на Божия дом –Свети Лука Кримски, канонизиран през 2000 година с решение на Архиерейския събор на Руската православна църква. В светския си живот архиепископ Лука е хирург, продължава да се занимава с това и след приемането на монашески сан.
Идеята да изгради храм на негово име се заражда, когато при посещение в Украйна, добричкият свещеник се сдобива с мощи на Свети Лука Кримски. Дарената светиня в момента е изложена за поклонение в храм „Света Троица” в Добрич.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*