Проблемите на децата от центровете за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ бяха дискутирани на кръгла маса в Добрич. На срещата присъстваха представители на социални институции, психолози, работодатели.
Специалисти от социалното предприятие „Социална чайна” във Варна представиха изследване на нуждите и нагласите на момичетата и момчетата от домовете за независим живот след излизането им от институциите. В добричките центрове са настанени основно деца от ромски произход, изведени от семейната среда, където са били в риск. Характерното за тази общност е майката да бъде домакиня, а бащата да се грижи за изхранването на семейството. При изследването на перспективите им за работа, специалистите установяват, че очакванията им далеч не покриват уменията им. Почти единични са случаите, в които подрастващите имат ясен и конкретен план за своята реализация и интеграция в обществото.
Представителите на бизнеса в срещата споделиха опит с наемането на работа на такива младежи. Според тях, ползата е взаимна, защото, когато им гласуваш доверие, те са изпълнителни и се чувстват равни на останалите служители. Това се превръща в ролеви модел за останалите деца от приятелския им кръг.
Най-добрият начин момчетата и момичетата без родители да бъдат подготвени за независим живот е чрез подпомагане от доброволчески екипи, заяви анализаторът на социалната чайна Стояна Стоева. Тя се позова на няколкогодишния опит на организацията във Варна. Този метод ще бъде приложен в Добрич пилотно с 20 деца от 10 до 14 години, като стремежът на социалните работници е той да се утвърди като постоянна мярка.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*