Днес се отбеляза професионалния празник на служителите в Държавните архиви в България. Почти 2 километра документи се съхраняват в Държавния архив в Добрич. Най-старите са на кадийство Хаджиоглу Пазарджик, като първият регистър е от 1656 година. Как отбеляза своя професионален празник и каква е дейността на местната структура ще ни запознае Деляна Фудулова – началник отдел Държавен архив – Добрич. Тя ще ни разкаже и за част от ценните единици от фонда на добричкия архив.

Преди това в студиото ни гостува д-р Артюн Еринозов – директор на Областния съвет на БЧК. Милосърдната организация си постави за цел да извърши 140 добрини по повод 140-годишнината от създаването й – равносметката правим в навечерието на празника, който ще се състои на 23 октомври в зала „Зорница” на читалище „Йордан Йовков”.

На финала на предаването – Какво е чудото, извършено от цар Борис Първи, единственото чудо, извършено от българин, документирано в европейските анали, благодарение на което го провъзгласяват за светец. Защо велик европейски император и папата се скарват, кой да притежава доспехите на нашия владетел. Как една лъжа на Константин Иречек го превръща в най-големият историк на България и в същият момент слага дамгата „варвари“ върху всички българи. Избити ли са 52 боилски рода и защо сме приели Христовата вяра. Защо нашите предци през ІХ век са построили път, по-хубав от римските пътища, който е запазен и до днес.

Ще Ви срещнем с историка Георги Тодоров, който ще Ви разкаже за трите мита за покръстването на българите и защо продължаваме да сме слепи за нашите светини.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*