Водното дружество в Добрич е на печалба през м.г. – за първи път от 20 години насам. Очаква се и т.г. да приключи така. При това събираемостта на сметките се е повишила с 10% при по-малка консумация на вода. Това съобщиха от ръководството на ВиК на извънредна сесия на ОбС по проблемите на водоподаването в града.
Основният въпрос, поставен от общински съветници и граждани беше какво се прави за нормализиране на налягането по високите етажи и части на града. Изп. директор на ВиК Тодор Гикински уточни, че дружеството има закупени още локални хидрофори от ново поколение, които предстои да бъдат инсталирани.
Ръководителят на проекта по водния цикъл съобщи, че вече са изпълнени 60 на сто от дейностите по него и са подменени 45 км. водопроводи. От ВиК потвърдиха очакванията за намаляване на течовете в новата система. Това, което се наблюдава в подменените участъци е почти нулева консумация на вода през нощта, т.е. няма загуба. Припомняме, че Добрич към момента е първенец по загуба на вода – над 80%. Водният цикъл обаче не е панацея, подчертаха съветници и поискаха да разберат какво се случва със старата мрежа, която не попада в границите на проекта. Гикински заяви, че по регионалния проект за подмяна на водопреносната мрежа, финансиран от Европейската банка за възстановяване и развитие ВиК Добрич е бенефициент.
На сесията бяха засегнати още проблемите с възстановяването на пътните настилки след ВиК аварии, след изкопите за водния цикъл и др. Съветниците създадоха временна комисия, която да следи отблизо работата на водното дружество и на изпълнителите на проекта.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*