В Съдебната палата в Добрич днес беше открита „синя стая“, предназначена за изслушване на деца, влезли по една или друга причина в досег с правосъдието. Тя е седмата в страната и се изгражда от Министерство на правосъдието. Стаята ще бъде използвана както от районния и окръжния съд, така и за нуждите на прокуратурата.
За първи път в страната „синя стая” се изгражда в самата Съдебна палата. Децата ще влизат през отделен вход, за да се избегнат стресовите ситуации, коментира председателят на Окръжен съд Галатея Ханджиева. Затова децата ще бъдат разпитвани в неформаланата обстановка чрез видеоконферентна връзка със съдебната зала. Там са монтирани камери и микрофон. Въпросите на съдията се предават в слушалките на психолога, който ги интерпретира в подходящ вид съобразен с възрастта и особеностите на детето. Обратната връзка се осъществява с монитори в залата.
Агенцията по закрила на детето е участвала в 306 граждански дела м.г. при които са изслушани 19 деца. За т.г. делата са 160 със 7 деца. Основна роля при изслушването им имат социалните работници. Децата, които т.г. са изслушвани са основно по бракоразводни дела, а не по наказателни.
По думите на Галатея Ханджиева, в голяма част от случаите при домашно насилие обаче, независимо кой от родителите е физически потърпевш, децата са жертва на психически тормоз.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*