Добрич отбелязва своя празник днес, когато след подписването на Крайовския договор през 1940 година, Южна Добруджа за втори път се връща в пределите на България. По утвърдена вече традиция, тържествата започнаха с военен ритуал и панихида в памет на загиналите за свободата на Южна Добруджа във Военното гробище – музей.
Повече от 2 десетилетия влизането на Трета българска армия на 25 септември в столицата на Добруджа, се отбелязва като Ден на Добрич. Крайовският договор е рядък прецедент в световната история, защото 2 държави – България и Румъния решават териториалните си претенции по мирен път. На този ден обаче се почитат загиналите за същата тази земя през Първата световна война, затова тържественият ритуал е в най-големия български мемориал от онова време, където почиват тленните останки на над 3500 воини от 6 национални армии и 5 вероизповедания, сражавали се в Добричката епопея.
Заупокойна молитва в памет на загиналите отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Народни представители, дипломати, политици, делегации от побратимени на Добрич градове поднесоха цветя и венци.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*