Задава се ново повишение на цената на хляба. Това прогнозират производители. Вдигането на цените на зърното, брашното, тока и горивата веднъж вече се отрази на крайната цена за потребителя. Големите производители вдигнаха цената на най-масовия хляб с 10 стотинки, а в малките пекарни засега балансират само с повишаване на цената на закуските. Предстои обаче ново покачване на основната суровина – брашното.
През последния месец цената на брашното се повиши на 2 пъти с общо 15 стотинки на килограм. Причината е лошата реколта от пшеница в национален мащаб. По-ниският добив доведе до скок в цената на зърното с около 80 лв. за тон, а по-ниското качество – до влагане на подобрители или внос на високоглутенови пшеници. Покачване на цените има и при останалите хранителни стоки и бутилираната вода. Същевременно малките хлебопроизводители се опитват да балансират в пазарните условия, които се диктуват от големите фирми. Хлебари прогнозират поскъпване на брашното с още 10 стотинки.
Браншовите съюзи продължават да настояват да се намали ДДС върху хлебните изделия, за да е по-поносима цената за българите.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*