32 паметника бяха съборени в мюсюлманската част на гробищния парк в Добрич. Разследването е установило, че поругаването на надгробията е извършено от един човек – български гражданин, от турски произход. По случая е образувано досъдебно производство, съобщи окръжният прокурор Пламен Николов.
Сигнал за инцидента е подаден в петък сутринта от охраната на парка. Гробищният парк в Добрич е разположен на 300 дка. Въпреки регулярните обходи на охраната, злонамерени посегателства особено през нощта е трудно да се предотвратят. Йордан Йорданов сподели, че общината ще помогне на семействата да възстановят надгробните плочи. Извършен е оглед на местопроизшествието, снети са показания и е установено, че извършителят е с психически отклонения, съобщиха от прокуратурата. В смартфона му са открити снимки на поруганите паметници, които той съборил с ритници.
Два дни преди инцидента, майка му е подала жалба в полицията за потрошена от него покъщнина. Устни жалби са постъпвали и от имама в добричката джамия за вандализъм в храма. На мъжа ще бъде направена съдебно-психиатрична експертиза, която да установи дали той може да носи наказателна отговорност.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*