102 години от Добричката епопея бяха отбелязани днес пред паметника на ген. Иван Колев в Добрич. Сред официалните гости на събитието бяха вицепремиерът Валери Симеонов, бригаден генерал Явор Матеев, флотен адмирал Георги Пенев, народни представители.
Годишнината беше отбелязана с ритуал на представителна част на Военноморските сили във Варна. Кметът на Добрич в словото си върна присъстващите в една от най-емблематичните битки в българската военна история, за да припомни подвига на Трета българска армия. Пред мемориала на предводителя на българската конница и на загиналите за свободата на Добруджа гражданите отдадоха почит с едноминутно мълчание. Бяха положени венци и цветя. Почетният караул премина в тържествен марш.
Десетилетия наред невероятната победа на десетократно по-малобройните ни воини, предвождани от ген. Иван Колев срещу руските, румънски и сръбски сили потъва в забвение. И докато Добричката епопея все още чака мястото си в учебниците по история, добричлии сами я предават на следващите поколения.
По-късно днес бяха почетени и загиналите в епопеята от Шеста пехотна Бдинска дивизия, на мемориала на край село Козлодуйци.

Категория:

НОВИНИ

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*