Сигнал за две мъртви прасета в малки домашни стопанства в Дуранкулак е подаден в края на миналата седмица, като първата проба за африканска чума е отрицателна, очаква се резултат от втората. Това стана ясно по време на заседанието на Добричкия областен координационен щаб във връзка с констатирано огнище на заболяването в съседната област Варна.
Областният управител Красимир Кирилов съобщи, че до момента са констатирани 1736 прасета в стопанства от типа „заден двор”. Около хиляда от тях не са регистрирани и незаконното им отглеждане крие големи рискове. Кметовете изразиха опасения, че не могат да изпълнят условията за определяне на площадки за загробване на животни при евентуална епидемия. Паралелно със засиления граничен контрол и разясненията за действие по населени места, продължава изграждането на защитната мрежа срещу диви прасета по границата с Румъния.
30-те километра са в землищата на общините Крушари и Ген. Тошево. Доставката на материали е извършена и от понеделник започва работа по този последен участък.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*