Спешни мерки за решаване на проблемите с водоподаването в Добрич са взети на закрита среща с жители на кварталите „Рилци”, „Балик” и цялото ръководство на ВиК, в навечерието на поредния протест на гражданите срещу водното дружество. Това съобщи в нарочен брифинг кметът на Добрич Йордан Йорданов.
Генералният проблем при водоподаването за жителите на квартал „Рилци” се дължи на остарял водопровод, изграден през 1970 г., по който ежедневно възникват аварии, съобщават от ВиК. Районът е гъсто населен и капацитетът на мрежата отдавна е превишен. Това води до ниско налягане и недостигане на водата до високите части на квартала. В тази връзка са предприети няколко спешни действия. Водят се преговори със земеделската кооперация, обслужваща територията, за съвместно използване на водонапорната кула, което ще доведе до регулиране на налягането за всички абонати. В случай на отказ, общината ще предостави терен за изграждането на хидрофор. Това ще се изясни в близките 2 дни. Освен това, по проекта за водния цикъл в рамките на 6 месеца ще се изгради новият довеждащ водопровод от бул. „Добруджа” до помпената станция на кв. „Рилци”.
На срещата са обсъдени и многобройните жалби за ниско налягане на водата в кв. „Балик”. Станцията е построена преди 2 години, но са необходими допълнителни настройки за оптимизиране на работата й.
Жителите на кв. „Дружба” ще трябва да изтърпят несгодите с ниското налягане до окончателното завършване на трасето от водния цикъл, защото там съществува само 1 спирателен кран. Той се затваря при изграждането на всяко ново отклонение на водопреносната мрежа.
Насроченият за утре протест на граждани пред ВиК, не е бил предмет на срещата днес, съобщи кметът.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*