До дни ще бъдат възстановени дезинфекционните ями на двата гранични пункта Дуранкулак и Кардам, заяви в Добрич земеделският министър Румен Порожанов. Той е извършил проверка на място, съвместно с изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев, главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов и представител на Гранична полиция.
Областни координационни щабове се създават в пограничните с Румъния региони с цел предприемане на мерки за недопускане и ограничаване на заболяването африканска чума по свинете. Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов присъства на първото заседание на добричкия щаб. МВР оказва съдействие чрез контрол на нерегламентиран транспорт на животни на територията на цялата област, както и подпомага граничния контрол. От изключителна важност е големите ферми, чиято биосигурност е висока да бъдат опазени, вкл. прасетата от близките малки стопанства в 10-километровата зона да бъдат изколени, а месото им усвоено. Това се отнася и до дворовете в близост до транспортните коридори през Кардам и Дуранкулак, по които непрекъснато сноват зърновози. За да се овладее заразата по свинете по сухопътната граница ще се изгради 130 километрова телена мрежа, като в нашата област се започне от Кардам. За съжаление биосигурността никога не е на 100%, заяви д-р Дамянов и коментира, че именно пропуски в нея са довели до разпространението на птичи грип в няколко добруджански ферми за патици и кокошки.
Той заяви, че към момента няма данни за нито едно заразено с африканска чума прасе у нас. Пробите са отрицателни и за намерения мъртъв глиган на плажа край Крапец.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*