Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич се нуждае от нов скенер. Инвестицията е за над половин милион лева и е непосилна за бюджета на здравното заведение.
Компютърният томограф в добричката болница е единствен за областта, затова е и със значителна натовареност. Над 4100 изследвания са направени със скенера миналата година, което означава около 12 прегледа на ден. Средства за нов апарат вече са отпускани веднъж при предното ръководство на болницата, но се 300 000 лева оказват крайно недостатъчни. Очакванията са необходимите 550 000 лева да бъдат отпуснати от здравното министерство следващата година. Последната инвестиция от там, направена в добричката болница е през 2016 година, когато с малко под 132 хил. лв. бяха закупени нови машини за хемодиализа.
В последните дни от строя едновременно излязоха и 2 ултразвукови апарата в най-натоварените отделения – по Кардиология и Второ вътрешно. Извършен е спешен ремонт на 10-годишните машини.
За закупуването на нови са необходими само 30 хил. лв., но здравното заведение не разполага с тях, а без апаратите се спъва работата в отделенията. Директорът на болницата е предприел разговори с кметовете на общини от региона и през август ще внесе искания за финансово подпомагане през следващата година

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*