В седем училища в добрички регион са запълнени всички обявени места още на първо класиране, четири паралелки в областния град и в село Стефаново отпадат, заради липса на достатъчно кандидати. Това съобщиха от Регионалното управление по образование за реализирания план-прием в училищата в област Добрич след обявено първо класиране след завършен 7-ми клас.

Със заповед на образователното управление в Добрич вече са закрити паралелките по „Мебелно производство“, „Строителство и архитектура“ и „Механизация на селското стопанство – монтьор на селскостопанска техника“, към които интересът е нулев. Четвъртата паралелка, която пада след първо класиране, е в село Стефаново, там специалността е „Текстообработване“.
Интересното в случая е, че за инициирани от бизнеса паралелки, като „Мебелно производство” за втора година няма кандидати. Проблемът е в това, че бизнесът отказва стипендии за дуално обучение.
Добър пример за дуално обучение в Добрич е гимназията по туризъм, но тя беше включена в пилотния проект на образователното министерство и е субсидирана от държавата.
Паралелките, които попълниха своите редици още на първи прием са по чужди езици, математика, софтуерни и хардуерни науки, природни и хуманитарни науки, икономика и бизнес – администрация.

Категория:

НОВИНИ

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*