Съветниците на Добрич отхвърлиха искане за строеж на 9-етажна сграда в центъра на града. Собственикът на емблематичното кино „Добрич” поиска промяна в общия устройствен плана на града, за да изпълни намеренията си.
Обектът се намира на границата на идеалния център, според което коефициентът на интензивност на застрояването или т.нар. КИНТ е 2,5, което означава 6-етажна сграда с поне 40% зелени площи. Собственикът на бившето кино Траян Тодоров е внесъл искане до ОбС за издигане на здание до 27 метра и площ на застрояване 80%, т.е. КИНТ 3,5, които не съответстват с максимално допустимите от действащия Общ устройствен план на смесената многофункционална зона в Централна градска част. Затова беше внесено предложение за промяна на устройствения план. Юристите в залата го атакуваха, защото не е посочен мотив, което го прави незаконосъобразно. Архитектите пък заявиха, че предложението е нецелесъобразно. В залата се чуха мнения, че е недопустимо Общият устройствен план да се изменя, заради нечии интереси. Не липсваха и пъддръжници на инвестиционното намерение за 9 етажна жилищна сграда с търговска част. В аргументите на арх. Добрева беше и този да не се осакатяват вековни дървета.
След дълги дебати, съветниците не позволиха на мястото на уникалното като сграда кино, дело на арх. Косьо Христов, да бъде вдигнат висок строеж. Собственикът ще трябва да се съобрази с изискванията на сега действащите норми.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*