Пробойна в законодателството нанася щети за хиляди левове на община Шабла, заради нерегламентирано къмпингуване. Туристите в Крапец произвеждат само отпадъци, които се почистват с парите на местните данъкоплатци. Освен това паркират кемпери и коли директно върху дюните.
Плажната ивица в Крапец попада в 2 защитени територии по Натура 2000 – за птиците и за техните местообитания. Така отговорността за площта от 600 дка би следвало да бъде споделена между Министерството на туризма, като собственик на плаж Крапец Север и Министерството на околната среда и водите, което се грижи за защитените зони. На практика единствената грижа, която се полага за него е от страна на община Шабла. Приходи от туристите няма, защото всичко което консумират си носят от Румъния. Всъщност категоричен отговор за това законно ли е къмпингуването тук или не все още няма. Според Закона за устройство на черноморското крайбрежие в зоните на морските плажове това се допуска, стига да има промяна за свободното къмпингуване в Закона за туризма.
И не на последно място стои проблемът с разрушаването на дюните – те са очевидни, но официална карта за тях няма. Няма и обозначителни табели, които да забраняват паркирането върху тях.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*