Малко познати сериграфии и литографии на Боян Райнов представя изложбата „Директно от Париж”, която беше открита в галерия “Тихото гнездо” на ДКИ КЦ “Двореца” – Балчик. Синът на един от най-значимите писатели на българската литература и култура Николай Райнов, е от малцината български художници, чието изкуство е познато и високо оценено в Париж.
За творчеството му са писали известните френски критици и интелектуалци Дора Валие, Морис Брюзо, свeтовно известния поет Рьоне Шар и Кристиан Зервос, импресарио на Пикасо. Изложбата е подготвена специално за Двореца от дъщерята на автора – Диана Мария Райнова и включва произведения, създадени между 1940 и 1945 г., когато завършва Националната художествена академия в София. След това той заминава за Париж и до края на живота си, през 2005 г. остава там.
Рисунките са представяни в Париж и от галериста на Пикасо, който ги издава в албум през 1972-73 г.
Всъщност братът на Богомил Райнов завършва скулптура, затова и в рисунките му френските изкуствоведи откриват триизмерност, маса, ритъм и светлина. По стечение на обстоятелствата, Боян Райнов е малко познат у нас. Това прави изложбата още по-привлекателна и любителите на изкуството могат да я разгледат до 29 юни в Двореца.

Категория:

НОВИНИ

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*