Ново огнище на птичи грип беше открито в добричкото село Дончево. Поразено е най-голямото предприятие за производство на яйца в България, където се отглеждат 550 000 кокошки – носачки. Предстои унищожаването на 35 000 мъртви птици, като надеждите на собственика са с това да ограничи заразата.
Само 2 седмици след вторичната зараза от Инфлуенца тип А в село Стефаново, в добричко пламна ново огнище, което до момента е поразило 2 халета със стокови кокошки – носачки. Собственикът Иван Иванов е уведомил Областна дирекция по безопасност на храните още във вторник, но въпреки издадената вчера заповед за унищожаване на умрелите от грипа птици, то реално не е започнало.
Иван Иванов отказва да бъде сниман, но все пак разговаря с нас. Той категорично отхвърля версиите за умишлено заразяване с цел облагодетелстване чрез застраховки или обезщетения, които не биха стигнали да се възстанови производството. Във фермата се отглеждат 350 000 носачки и 200 000 кокошки за разплод, произвеждат се около 150 млн. яйца годишно. Предприятието дава хляб на над 200 семейства.
Основната причина за възникващите у нас огнища на инфлуенца е забраната на ЕК за ваксиниране на птиците, както и твърде малкото отстояние от 200 метра между фермите, категоричен е Иван Иванов. Хората от селото днес все още не са уведомени.
Кметът на Дончево случайно разбира за ситуацията на извънредната сесия на община Добричка вчера, която по ирония на съдбата беше свикана за ненавременното оповестяване за огнището в село Стефаново. Официален документ обаче не е получавал. И двете епизоотични комисии – областната и общинската днес заседаваха при закрити врати.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*