Окръжният съд в Добрич постанови по 10 години „лишаване от свобода“ за двама от подсъдимите по делото за кражба на тръби от водонапорния тръбопровод „Водоснабдяване на Добрич от терасите на река Дунав“, съобщи БТА. Силистренецът, сочен от прокуратурата като извършител на деянието, и софиянец – като подбудител и помагач, ще изтърпят наказанието при първоначално строг режим.
Съдът постанови и конфискация на лично имущество и на двамата. Третият подсъдим, също от столицата, посочен като помагач, ще изтърпи пет години лишаване от свобода при общ режим. Окръжният съд призна тримата за виновни, че в съучастие помежду си в периода ноември 2011-март 2012 г. са отнели близо 28 000 метра стоманени тръби от „ВиК“-Добрич. При кражбата, която е в особено големи размери, на територията на областите Добрич и Силистра тръбите са били изкопани и демонтирани със съдействието на други четирима души, като е използвана тежка земекопна техника, моторни превозни средства, оксижени, резачи, бутилки с пропан-бутан и други, посочи съдът.
След множество експертизи и разпита на повече от 100 свидетели, Окръжният съд определи тримата солидарно да заплатят на „ВиК“ 6 695 708 лева имуществени вреди плюс лихвите. Присъдите могат да бъдат обжалвани в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Варна.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*