Добрички единайсетокласници се класираха на първо място в националния финал на международното състезание „Социални иновации“ с проекта си „AntiSm“. Основната му цел е да ограничи зависимостта на младите хора от социалните мрежи и да освободи повече време в ежедневието им за срещи с приятели.
Радослав Колчев, Стефани Маринова, Станимир Василев и Полина Петрова от гимназия „Райко Цончев“ създават мобилно приложение, което да подтиква младите хора към реално, а не виртуално общуване. Заложени са задачи, които трябва да се изпълняват ежедневно в рамките на месец – посещаване на различни събития – театър, кино, спортни срещи, за които ще се получава синтезирана информация чрез приложението. Живото общуване в рамките на тези посещения ще бъде поощрявано с награди. Съучениците са доволни от разработката си, защото тяхното проучване показва, че над 22 млрд. души са засегнати от зависимостта към телефоните си.
Проектът е напълно осъществим, показват и изчисленията от бизнес – плана на младежите. Те вече са заети с подготовка за представянето му в международен план. Резултатите от този етап на състезанието се очакват в края на месеца.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*