Пред прага на лятото цените на горивата се вдигнаха драстично. С около 40 стотинки на литър поскъпнаха горивата в Добрич само за месец.
В началото на май най-масовият бензин се търгуваше за лев и 80 ст., а днес вече е 2 лв. и 24 ст. Малко по-консервативно, но все пак растат и цените на дизела – от 2 лв. и 11 ст. по Гергьовден до 2 лв. и 21 ст. сега. В края на април цената му беше лев и 90 ст. Арендаторът отбелязва, че цените са тръгнали нагоре с налагането на санкциите на САЩ към Иран. На по-едрите земеделски производители обаче този скок няма да се отрази, защото те са се запасили с гориво за жътвената кампания още в ранна пролет. Не така стоят нещата с обикновените граждани. Автомобилът на Стефан Сърчаджиев е с комбинирано захранване от бензин и газ, защото течното гориво е скъпо. Той признава, че повишаването му пред летния сезон се е превърнало в правило, но не е очаквал такъв огромен скок. Николай Станчев от 2 години кара хибриден автомобил.
Сравнителната независимост от цените на горивата при тези автомобили, обаче не могат да компенсират средствата за закупуването им поне на този етап.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*