Кметът на село Стефаново, община Добричка, алармира за ново заразяване с птичи грип във ферма за патици. Той самият се натъкнал случайно на този факт вчера, но официално уведомяване не е направено нито от Областната агенция по храните, нито от областната управа.
Само преди 7 месеца във фермата за племенни пекински патици пламна огнище на Инфлуенца тип А и се наложи унищожаването на всички 11 хиляди птици, което коства над 4 млн. лв. щети. Този път става дума за над 30 хиляди пернати. Кметът на Стефаново е възмутен, че никой не го е уведомил за заразата. Натъква се на хора в бели комбинезони при случайна разходка в гората край фермата. Оказва се, че въпросната дама е директорът на агенцията по безопасност на храните в Добрич. На въпроса защо не е уведомен по надлежния ред, кметът получава отговор, че не разполагат с телефона му, при все, че е публикуван в интернет, дори е обявен на вратата на кметството. Хората от селото са не по-малко обезпокоени от прикриваната информация.
Часове по-късно от областна управа съобщиха за наличието на ново огнище на птичи грип и уточниха, че са били уведомени още в петък. Очаква се и заседание на областната епизоотична комисия. Все още не е ясен щамът, с който са заразени птиците. Кметът на Стефоново е предупредил хората да затворят пернатите в личните си стопанства.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*