Областният управител Красимир Кирилов участва в дискусионен форум „Новите инвестиции във ВиК инфраструктура“. Събитието е открито от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който представил пред аудиторията как 2 милиона българи ще получат подобрени ВиК услуги.
В презентацията си министърът съобщава, че 1,59 млрд. лв. от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ ще бъдат вложени в изграждане или реконструкция на водопроводи, канализация, пречиствателни станции и други съоръжения в 51 населени места. Обектите, които ще бъдат финансирани, са определени с изготвянето на регионалните прединвестиционни проучвания в 14 области, обслужвани от един ВиК оператор, сред които и Добрич.
Николай Нанков е отбелязал, че чрез регионалните прединвестиционни проучвания е изяснена пълната картина на състоянието на ВиК съоръженията, водопотреблението и тенденциите на развитие, информират от пресцентъра на МРРБ. Той подчертал, че тези близо 1,6 млрд. лв. са приоритизирани на база най-належащи нужди. За първи път през този програмен период инвестициите ще се извършват от ВиК операторите, тъй като те най-добре знаят какво е нужно за дадената територия.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*