Фестивал на хляба се проведе на площад „Свобода” в Добрич. Музейни специалисти подготвиха възстановки от праисторията до Възраждането, където всеки можеше да се потопи в приготвянето на хляб, максимално близо до историческата действителност. В атрактивни експериментални работилници, желаещите изработиха фигури и сувенири от брашно и тесто.
В експерименталните работилници в празникът, който премина под мотото „Хлябът, който ни свързва“ жители и гости на града можеха да проследят пътя на насъщния – от едронатрошените зърна в хляба на праисторическия човек, който го е подправял единствено със сол до преситения с 9 сита обреден хляб, част от добруджанската традиционна сватба. В работилница „Античност” деца редиха древни римски мозайки. В работилница „Средновековие” научиха колко тежи шепа зърно и как да изработят стар български герб. Едно от най-привлекателните беше ателие „Възраждане”, където Радолина Георгиева и Георги Иванов от гимназията по туризъм показваха на децата как се украсяват обредните хлябове.
Гостите на празника имаха възможност и да си направят и снимки, като модели на български художници, свързали творбите си с хляба.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*