Обществено обсъждане за създаване на приют за бездомни лица се състоя в Добрич. Той ще бъде разположен в сградата на ул. „Хан Кардам“ №13. Тя е общинска собственост, декларирана като недвижима културна ценност и ще разполага с капацитет от 15 места.
През последните 2 десетилетия сградата беше ползвана като клубна база на различни партии, но в момента е пуста и застрашена от срутване. Община Добрич ще кандидатства по оперативна програма „Региони в растеж” за възстановяването и превръщането й в приют. Очаква се финансиране от около 1 млн. лв., с което двуетажната сграда с площ от 250 кв. м. ще бъде реконструирана и обзаведена. В цялата област не съществува общински приют. Къщата е избрана и защото е в близост до църковния приют на храм „Света Троица”, предназначен за самотни майки. Бездомните хора ще получават храна от неговата социална трапезария. Приютът ще работи целогодишно, но изпаднал в беда човек ще може да го ползва до 3 месеца в рамките на една календарна година, във времевия интервал от 17 часа на текущия ден до 10 часа на следващия.
През последните години Общината подслонява бездомниците в сграда, която е за шест души и е предназначена за събаряне. Тя отваря врати само през зимата. Центърът за временно настаняване на фондация „Ръка за помощ“ също е с капацитет 6 души и приютява само мъже.
Проектното предложение за общински приют ще бъде подадено до края на годината.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*