Заработи първото социално предприятие в Добрич. Фондация „Свети Николай Чудотворец” създаде „Чудна градина” за младежи с интелектуални затруднения, които сами отглеждат цветя, предназначени за пазара. Първите продажби вече са осъществени, заявени са поръчки от цялата страна.
Първите растения, които отгледаха 14 момичета от едно от защитените жилища в Добрич, са 9 вида цветя за външно озеленяване. „Чудната градина” разцъфна при необичайни условия – на покрива на Дневния център за пълнолетни лица с увреждания.
Фондацията има обещание от Община Добрич още миналата година, за предоставяне на терен от 3,5 дка за истинска оранжерия. През това време са направени 3 благотворителни събития.
Очаква се на заседанието на ОбС Добрич през май това да стане факт. Междувременно от фондацията са изненадани от ентусиазма и възможностите на момичетата при отглеждането на цветята, въпреки че ги познават от години.
Данка е притеснена от камерата, но зад кадър ни разказва, че много й харесва градинарството, а петуниите са сред любимите й цветя. В бъдещата оранжерия ще се отглеждат още подправки и зеленчуци, а заетост в нея ще получат около 30 младежи.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*