Проблемът с изоставените и неподдържани гробни места в гробищния парк на Добрич не е нов. Пореден опит да се подобри ситуацията бе въведената преди месеци услуга – абонаментно поддържане на гробно място срещу месечна такса от 20 лв. Оказва се, че интересът към услугата е голям, но хората се отказват заради високата цена.
Преди седмица стана ясно, че въпреки предварително заявения от добричлии интерес към абонаментно поддържане на гробно място, никой не се е възползвал от въведената през 2017 г. услуга. Тя е насочена към хората, които нямат възможност да се грижат за гробовете на близките си, особено ако живеят в друг град или в чужбина. Идеята е добра, но цената е висока, смятат добричлии. Други пък споделиха, че не са чували за тази възможност. Интересът към самата услуга е голям, уточняват и служители в гробищния парк. Но хората се отказват, когато чуят каква е таксата.
Други пък си правят сметката да спестят някой лев, опитвайки да се възползват от тази такса, за да приведат в ред запуснато от години гробно място, с израснали дървета, а подобна услуга се таксува отделно и цената е по-висока.
Зам.-кметът на Добрич Елка Димова припомни, че възможните такси за ползване на гробно място са – 25 лв. за срок от 15 години и 130 лв. за т. нар. „ вечни времена”. Тя призова добричлии да проверят кога и каква такса са платили, особено спрелите се на варианта от 25 лв. за срок от 15 години. Тъй като след изтичането на този срок, Общината е в правото си да премести останките на покойника в специална костница и да предостави мястото на друг. Друг проблем е, че много от платилите „за вечни времена” често не поддържат гробните места на близките си.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*