С награждаване на победителите и изложба с най-добрите творби приключи областният конкурс „Нарисувай приказка”, посветен на 130 години от рождението на Дора Габе. Той бе организиран от Регионалния исторически музей и насочен към най-малките таланти – децата на възраст от 3 до 7 години. В конкурса участваха 142-ма малки художници със 154 рисунки. Церемонията по награждаването се състоя в Дом-паметник „Йордан Йовков”.
Развълнувани деца и техните родители присъстваха на награждаването на победителите в областния конкурс. Жури с председател Магдалена Трифонова – уредник в Дом-паметник „Йордан Йовков” определи най-добрите детски рисунки, вдъхновени от творчеството на Дора Габе. Целта на конкурса, който се организира за първи път, е децата да се докоснат до творчеството на поетесата – стихове, поеми, разкази и да пресъздадат впечатленията си със средствата на изобразителното изкуство. Децата са рисували по 67 творби на Дора Габе. Те бяха разделени в две възрастови групи – от 3 до 5 години и от 6 до 7 години. Във всяка от възрастовите групи бяха връчени първа, втора, трета и специална награда.
Първо място сред най-малките участници зае Димитър Иванов от ДГ №9 „Пчеличка“ за рисунка по разказа „Трамвай“, а най-добрата рисунка в групата на 6-7 годишните бе на Тимур Мурат от ДГ №18 „Дора Габе“ за рисунка по стихотворението „Конче-вихрогонче“.
Програмата включваше рецитал по стихове на Дора Габе, в изпълнеие на деца от Детска градина „Дора Габе“. Изложба с най-добрите рисунки от конкурса ще остане подредена до 21 май в Дом-паметник „Йордан Йовков”.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*