Шестокласникът от ОУ „Христо Ботев“ в Добрич Момчил Петков стана световен шампион по класически шахмат сред 13-годишните момчета на Световните ученически първенства в Дуръс, Албания. Момчил е трикратен шампион на България до 12 години. Сребърен медалист от европейския шампионат в Румъния през 2017 г.
Надпреварата бе за момичета и момчета от 7 до 17 години и се проведе от 20 до 29 април. Участие взеха общо 387 млади състезатели от 40 държави, разпределени в 6 възрастови. Момчил Петков, в конкуренцията на 37 участници, постигна 5 победи и 4 равенства и финишира със 7 точки. Същия актив събра и представителят на Турция Кан Долгун, но Момчил го победи в личната среща и бе обявен за световен шампион. Дни преди надпреварата малкият талант беше опериран от апендицит. Момчил споделя, чу най-трудните му партии са били срещу съперниците от Русия и Азербайджан, които приключват с реми. Малкият шампион се учи от всяка партия, защото има голяма мечта.
Успехите на Момчил идват с много труд под ръководството на неговия треньор Тодор Тодоров, който е и президент на Шахматен клуб „Енергия 21“ в Добрич. Двамата са заедно от 7 години и за този период Момчил има повече от 50 медала. С последната си титла Момчил Петков получава и званието „Майстор на ФИДЕ (Международната федерация по шахмат)“.
Треньорът е убеден, че пред Момчил стоят още по-големи върхове, които той има сили да преодолее.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*