Поезиомат или поетичен джубокс е инсталиран до музея в градския парк на Добрич. Инициативата е на Чешкия културен център, който организира Нощ на литературата, на 9-ти май, съвместно с 20 посолства на различни държави у нас.
Поезиоматът е изработен от чешки активист на неправителствена организация – Ондржей Кобза. Няколко такива джубокса обикалят по света, като интересът към тях е много голям.
Дагмар Остранска, директор на Чешкия културен център в България: „Той представя 18 съвременни поеми от различни европейски автори. Всеки може да си избере поема или стихотворение, което звучи на оригиналния език на който е написано и разбира се, на български. Автоматичната машина е с лесна за управление контролна система и работи безплатно.“
Двама са българските автори, които представя поетичният джубокс – Валери Петров и Борис Христов. Той ще остане в Добрич до края на май и в първите часове от монтирането му, вече предизвика интереса на публиката.
Чешкият културен център е публикувал каталог с произведения от 20-те държави, които ще се четат на различни обществени места. За Добрич това са регионалната библиотека, Дом-паметник „Йовков” и книжарница „Хеликон”. Нощта на литературата стартира едновременно в 10 български градове на 9-ти май от 18.30 и ще продължи до 22 часа.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*