Голям интерес предизвика сред младите, които обичат да рисуват или просто са любители на „историите в картини”, комикс работилница, организирана от Младежкия център в Добрич. Специалисти, занимаващи се от години с т. нар. девето изкуство, обясняваха на любознателните участници какво е илюстрация, карикатура, шарж и им помогнаха да създадат собствен комикс.
Работилницата започна с изложба на комикса „Нашенци“ от творческия тандем Николай Бебенов от Добрич и художникът от Русе Стоян Комитски. На вниманието на децата бяха и разкази в рисунки, създадени от доайените в българския комикс Владимир Коновалов и , творили за списание „Дъга”. Практическа помощ и информация по темата участниците в уъркшопа получиха от модераторите на събитието Венцислав Великов от Добрич, художникът историк д-р Александър Въчков, Стоян Комитски – издател и куратор на Музея на комикса в Русе, Николай Бебенов от Добрич и др.
Комикс уъркшопа се провежда за втора поредна година.
Участниците през 2017 г. са били на много високо ниво. Организаторите са открили таланти с перспективи да бъдат издавани. Поле за реализация не липсва – български художници рисуват в Америка и Япония. Интересът на тийнейджърите е насочен основно към манга комикса. Оказва се, че те знаят много малко за българските издания, защото годишно са едва 7-8. Актуални в последно време са историческите комикси.
Младежкият център бе изпълнен с млади фенове на комиксите и през двата дни на тематичния уъркшоп.

Категория:

НОВИНИ

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*