Град Добрич беше изправен пред бедствено положение, заради мащабна авария, която остави жителите му без вода цели 3 дни. Чешмите пресъхнаха в петъчния следобед и водоподаването беше възстановено едва късно снощи.
Кметът на Добрич Йордан Йорданов свика кризисния щаб за бедствия и аварии, който излезе с готовност за обявяване на частично бедствено положение. Йорданов заяви, че е в постоянен контакт с министъра на регионалното развитие и след отстраняването на аварията ще се търсят компенсации за абонатите на ВиК. Отстраняването на аварията отнело много време, защото е в труднодостъпна местност, в близост до основната за водоснабдяването на града помпена станция Приморци. Като цяло обаче, водопреносната мрежа на Добрич е изключително амортизирана, заяви гл. инженер на водното дружество, затова и не може да се постигне необходимото налягане. Павлов сподели, че в Добрич в денонощие се подават по 50 000 кубика вода – толкова, колкото и в Берлин, но загубите там са 20%, а тук – 80 на сто. Авангардните технологии за отстраняване на авариите пък са неприложими, заради силно корозиралите тръби.
И днес се отстраняват по-малки аварии по преносната мрежа в града и на няколко хидрофора, заради които е нарушено водоподаването в 5 квартала.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*