Стартира подписка за отмяна на запрещението
Стартира Национална гражданска инициатива 7000 и подписка с искане за законови промени – отмяна на запрещението и подкрепено вземане на решение, за да могат хората с ментални увреждания да упражняват правата си. Тя е инициирана по реда на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Благодарение на въведената преди 6 години пилотна програма „Следваща стъпка” над 150 души са подкрепени да вземат решение за собствения си живот, 7 са със свалени запрещения, а за други не е допуснато да бъде приложена мярката. Над 1000 души са преминали обучения, извършени са множество анализи по темата и събития.
Годините на усилия в подкрепа на хората с интелектуални затруднения и психични проблеми дават резултат. Припомняме, че Добрич е прецедент с 6 жени със свалени запрещения. Две от тях – Станка и Боряна, споделят радостта си от възможността да бъдат самостоятелни, да имат право да работят и да се чувстват пълноценни.
Името на инициативата символизира седемте хиляди българи, поставени под запрещение. Тя се осъществява със съдействието на Български център за нестопанско право, Българска асоциация на лица с интелектуални затруднения и Глобална инициатива в психиатрията – София.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*