Ден на отворените врати се състоя в Районен съд – Добрич. Инициативата е посветена на Деня на българската конституция. Интерес предизвика процес по българска народна приказка, пресъздаден от деца от пети до седми клас.
Симулативен процес по сюжета на приказката „Патаран и Цървулан“ представиха ученици от Средно училище „Любен Каравелов“ в Добрич. На подсъдимата скамейка застана Хитър Петър, срещу когото беше повдигнато обвинение за кражба на патица от семейство, което го е приютило за една нощ в дома си. Учениците влязоха в ролите на подсъдим и пострадали, на съдия и съдебни заседатели, на прокурор, адвокат, свидетели и вещо лице. Водещ на симулацията беше съдия Албена Колева. Подсъдимият не се призна за виновен, защото е бил провокиран от стопаните. Държавното обвинение обаче, беше на противоположно мнение. Съдебният състав взе предвид и чистото съдебно минало на обвиняемия. Прокурорът остана доволен от присъдата – условно наказание за кражба на патица. Защитата на подсъдимия беше близо до оправдателна присъда със своята пледоария и заяви, че ще обжалва решението на първа инстанция.
За първи път в добричкия районен съд се проведе симулативен процес от малки ученици. В деня на отворени врати посетителите имаха възможност да присъстват и на гражданско дело, заведено срещу Община Добрич от бащата на ухапано от улично куче дете. Това производство беше подготвено от ученици от ІХ до ХІ клас.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*