С надписи „Аз съм Желяз” върху реверите, стотици добричлии се събраха на митинг пред Съдебната палата в града. Мирният протест беше съпроводен от подписка с искане за провеждане на справедлив процес в България и срещу екстрадирането на Желяз Андреев в САЩ.
Майката на Желяз Мариела Денчева призова премиера Бойко Борисов, министъра на външните работи Екатерина Захариева и омбудсмана Мая Манолова да не допускат екстрадирането на сина й, в открито писмо.
Част от протестиращите се обявиха за преразглеждане на договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати, с цел да бъдат по-добре защитени правата на българските граждани. Протестиращите се солидаризираха с Желяз, защото никой от българските граждани не е застрахован срещу подобно посегателство на свободата ма. Майката на Желяз заяви, че предприетите от правителството действия й дават надежда за справедливо решаване на казуса.
Мирният протест продължи с изпълнение на „Многая лета” от хор „Добруджански звуци” и право хоро под звуците на народната песен „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово”, с което присъстващите обявиха своята сплотеност да запазим българските деца.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*